O smučišču

Z veseljem vam prestavljamo naše dokaj mlado športno društvo »Buldožerji« Rudno, ustanovljeno leto 1999, ki je tesno povezano z našim SMUČIŠČEM oz. ŠPORTNIM CENTROM RUDNO, ki smo ga izgradili v letu 2000 z lastnimi finančnimi sredstvi in s pomočjo sponzorjev.

Za dosedanji razvoj oz. izgradnjo smučišča smo zaslužni člani športnega društva Buldožerju Rudno. Vsa dela opravljamo volontersko, zaslužena finančna sredstva pa vlagamo nazaj v razvoj. Od izgradnje smučišča leta 2000 pa do danes nam je uspelo zgraditi sodoben zimsko športni center, ki je pomemben za kraj in prepoznaven po celi Sloveniji.

SLIKA: Smučišče Rudno po posodobitvi leta 2010

Pomemben korak smo naredili leta 2010, ko smo pospešeno nadaljevali z razvojem smučišča. Srednji del smučišča smo razširili, uredili razvejan podzemni sistem zasneževanja in na novo uredili dodatno razsvetljavo. Tako smo dobili širše, položnejše in kar je najpomembnejše, varnejšo smučarsko progo.

Nadaljevali smo z izgradnjo osnovne infrastrukture, ki je bila osnova za nadaljnji razvoj smučišča. Z obsežnimi gradbenimi deli smo položili v zemljo nov elektroenergetski kabel od transformatorske postaje do smučišča v dolžini 520 metrov in na ta način zadostili pogojem za povečanje elektro priključne moči. Za potrebe črpanja vode smo položili v tla cevovod v dolžini 350 metrov in hkrati pridobili vodno dovoljenje za uporabo vodotoka Češnjica. Te posodobitve so vidne danes, ko smučišče lahko zasnežimo v nekaj dneh, in to dokazujemo vsako leto, ko smučišče odpremo običajno že v začetku decembra. Neprekinjeno obratujemo vsako smučarsko sezono od kar smo zgradili smučišče. Za potrebe ureditve sanitarnih prostorov smo iz vasi Rudno na smučišče uspeli razširiti vaški vodovod v dolžini 450 metrov ter pripraviti priklop na javno kanalizacijo.

Med zelo pomembnimi investicijami pa je za nas tudi nabava leta 2015 “novega” teptalca snega PistenBully 300W. Pri tej investiciji sta nam najbolj finančno pomagali občina Železniki in podjetje Domel.

V letu 2017-2018 smo začeli s projektom izgradnje nove brunarice za goste. Gostinska ponudba, ter topel in suh prostor, je za goste izjemno pomembno. O novi brunarici smo sanjali že vrsto let, a si visokih investicij tako pogosto si ne moremo privoščiti. Potrebna so leta in dobro premišljen plan, da lahko s svojim skromnimi sredstvi razvijamo smučišče. Brunarica je trenutno v zadnji fazi izgradnje. Nudila bo toplo zavetišče obiskovalcev, s vsaj 50 sedišči v pritličnem delu. Na novo Brunarico smučišča smo izjemno ponosni, je prava lesena lepotica.
Tudi pri izgradnji brunarice se moramo za pomoč zahvaliti podjetjem: Knaufinsulation, Kristalglas, Tapro,… ter nekaterim ostalim, saj so nam pri nabavi materiala omogočili dobre cene ali popuste. Predvsem pa se moramo zahvaliti našim članom, saj se v naših vrstah najdejo različni mojstri in brunarico tako izdelali praktično v celoti sami.

SLIKI: Lesena Brunarica – zunanjost
SLIKI: Lesena Brunarica – notranji glavni prostor za obiskovalce  

Vsa našteta dela so izboljšala kakovost ponudbe gostom in tako nudimo kvalitetne pogoje zimske rekreacije. Prav tako želimo naše smučišče še naprej razvijati in posodabljati, kar že dokazujemo z zgoraj navedenimi investicijami.

Smučišče Rudno je trenutno, kar se turizma in športa tiče, zagotovo eno izmed najpomembnejših športnorekreacijskih objektov na območju občine Železniki. Število obiskovalcev in tečajnikov iz leta v leto raste. Na rekreativno smuko prihajajo smučarji iz celotne osrednje Slovenije. Posebnost so tudi naši večerni treningi za odrasle, ki smo jih ponudili kot prvi v Sloveniji. Smučarji prihajajo celo od Kopra pa vse do Celja. Dober glas se sliši v deveto vas, to za naše smučišče zares drži.

Smučarske tečaje organiziramo že osemnajsto leto zapored. Zadnja leta se na skupinskih (20 urnih) in individualnih tečajih na smučišču Rudno uči smučati preko 250 predšolskih in osnovnošolskih otrok. Odlično deluje tudi naša Alpska šola, ki se vsako leto krepi in povprečno šteje okrog 50 otrok. Alpska šola deluje uspešno že šestnajsto leto. Naš način poučevanja otroških tečajev in delovanja Alpske šole ter smučišča nasploh podpirajo različni strokovnjaki na področju smučanja.

SLIKA: Skupinsko slikanje skupine tečajnikov 20 urnega tečaja
SLIKA: Učenje v skupinskih otroških tečajih

Tako naše smučišče postaja pravi smučarski poligon za naše najmlajše. Vedno bolj smo usmerjeni v vzgojo in poučevanje predšolskih in osnovnošolskih otrok, hkrati pa smo vedno bolj zanimivi kot družinsko smučišče z družinami z malimi otroki. Smo eno redkih smučišč oziroma društev, ki načrtno krepi popularnost in znanje smučanja otrok na širšem lokalnem območju. Rezultati so že opazni, zato se želimo na tem področju še naprej razvijati ter spodbujati popularnost smučanja v prihodnje.

Na naše smučišče prihajajo tudi klubi iz celotne Slovenije, tudi iz tujine. Tu so trenirali  tekmovalce iz celotne bivše Jugoslavije, tudi iz Bolgarije, Rusije,… Pravzaprav lahko rečemo, da je naše smučišče postalo pravi poligon učenja smučanja v Sloveniji. Hkrati se močno krepi tudi sodelovanje s bližnjimi smučarskimi klubi, ki zelo pogosto trenirajo prav v začetku smučarske sezone, saj vsako leto med prvimi smučišči v Sloveniji uspemo zasnežiti smučišče. Na smučišču veljajo tudi slovenske smučarske vozovnice SSV, zato smučarki klubi lahko brez dodatnih stroškov trenirajo tudi na našem smučišču.

SLIKA: Trening smučarski klubov, hkrati trenira več klubov na različnih postavitvah

Poleg naštetih dejavnosti na našem smučišču organiziramo tudi različna tekmovanja (zelo popularna so sindikalna tekmovanja), zato na ta način v naše kraje privabimo še dodatne obiskovalce.

SLIKA: Večerno rekreativno tekmovanje

Osnova Šola Železniki pri nas izvaja športne dneve za razredno stopnjo, vse pogosteje pa prihajajo tudi šolarji iz drugih krajev. Najpomembnejša prednost je, da so otroci v dopoldanskem času med tednom sami na smučišču, učitelji pa imajo dober pregled na otoki. Varnost otrok je na prvem mestu.

Naša dejavnost pa ni usmerjena le na smučanje, pač pa tudi spodbujamo ostale zimske radosti od sankanja, deskanja na snegu, smučarskih tekov, radi pa se tudi sami udeležujemo različnih rekreativnih tekmovanj. Smučarski center Rudno ob zadostni naravni snežni odeji skrbi tudi za tekaško progo za tek na smučeh (v dolžini 2,5km) in sankaško progo, ki sta na voljo vsem uporabnikom brezplačno.

PROJEKT 2020.
“OTROŠKI SMUČARSKI PARK”

Prav zaradi povečanja obiska, predvsem najmlajših otrok, oziroma družin z mlajšimi otroki, nameravamo z novo otroško vlečnico in smučarsko progo dati tudi primeren prostor prav najmlajšim z manj smučarskega znanja.

Otroški smučarski park je povsem ločen od obstoječih smučarskih površin. Gre za novo pridobljeno otroško vlečnico, s pripadajočo lahko progo in z ločenim prostorom za  igro otrok na snegu. Na celotnem novim območju parka smo zagotovili dodatno zasneževanje in dodatno osvetlitev v popoldanskem ali večernem času.

Od te novosti si obetamo tudi velik napredek pri učenju smučanja naših najmlajših in vsekakor povečati obisk na našem smučišču. Obstoječa smučarska proga je kar zahtevna (rdeča proga), zato učenje otrok, ki prvič stopijo na smučke ni najbolj primerna.
Nova smučarska vlečnica je dolga 70 metrov, postavljena je na teren z ravno prav naklona. Ta teren omogoča kvalitetno učenje otrok začetnikov, poleg tega pa želimo na smučišče Rudno še dodatno privabiti prav družine z mlajšimi otroki, z manj ali nič smučarskega znanja.

V sklopu otroškega smučarskega parka se bodo otroci lahko zabavali na različne načine, od sankanja, dričanja, valjanja po snegu, od prvih smučarskih zavojev ter do samostojne uporabe otroške vlečnice. Vse skozi zabavo in veselje kar otroci najbolj potrebujejo.

Zvesti člani ŠD Buldožerji Rudno vas vabijo, da nas obiščete tako ali drugače.